четвртак, 23. фебруар 2012.

Graševina - "Povardarie" Negotino

Trebalo mi je neko jeftinije belo vino za (i uz) rižoto sa lignjama, i u  lokalnoj radnji ugledah Graševinu u boci od 1l za oko 150 din (1,5 E), koja je čak i sa oznakom Kvalitetno suvo belo vino sa kontrolisanim geografskim poreklom, a ne stono vino. Na lepo dizajniranoj etiketi se vidi da je berba 2010 i da je količina alkohola 11,5 %. na poleđini vidim da je uvoznik "Vino Župa" iz Aleksandrovca.
Proguglah malo i otkrijem "u kom grmu leži zec". Citat sa sajta www.nasbrend.com:  "Američki biznismeni koji su ga (misli se na  Povardarje, prim. aut.) privatizovali napravili su dugove i digli ruke od daljeg poslovanja čim su osetili globalnu finansijsku krizu čije je žarište u SAD. Obavezu da “Povardarju” kao starom brendu da novi sjaj preuzela je srpska multinacionalna kompanija “Vino Župa” iz Aleksandrovca, jedna od najvećih kompanija za preradu voća na Balkanu. Ona je vlasnik “Povardarja” postala septembra prošle godine. Nije ga platila mnogo, svega 163.000 evra, ali je zato preuzela obavezu servisiranja zaostalih dugova od oko četiri miliona evra.
Potez menadžmenta “Vino Župe” pokazao se kao vrlo mudar. Ne samo da je potvrdio pravilo da kad je i kriza treba investirati, naročito ako želite da produbite jaz između svoje firme i konkurencije, već je dao i prve rezultate. “Povardarje” se, posle osam godina kratkih rukava kad su u pitanju nagrade i priznaja, ove godine ponovo okitilo zlatnim i srebrnim medaljama za kvaliltet pića. I to na dva međunarodna sajma – Novosadskom i Sajmu vina u Splitu". 
Takođe, na etiketama se navodi da je Graševina od grožđa iz Tikveškog vinogorja.
Napravih ja rižoto sa Graševinom, prste da poližeš, i uz jelo, probah i vino. Bez kiselina koje smetaju, ali i bez mineralne note, kao da ima manje od napisanih 11,5 % alkohola. Reč je o pitkom vinu, Graševini koja nudi dobar odnos cene i kvaliteta i koju svakako preporučujem pre užasnih Karlovačkog i Banatskog rizlinga.

Ocena: 3-


Нема коментара:

Постави коментар